Skip to content

Tips til reiseplanlegging

Å planlegge reisen er halve moroa, spør du meg. Vi benytter oss sjelden av ferdige pakketurer, men skreddersyr våre reiser heller selv. Da er det greit å benytte noen gode verktøy til arbeidet. 

Planleggingsfasen

Kanskje vet du ikke helt hvor du skal dra denne gangen? Da kan det være greit å ta en vurdering av;

Foto: Freeimages.com
Foto: Freeimages.com
 • Hva er det viktigste med reisen – sol og varme, opplevelser, friluftsliv, spenning osv? Så snart du vet svaret på dette, er det enklere å finne fram til et egnet reisemål.
 • Reisebudsjett – hva er max det du har å rutte med, inklusiv reise, opphold og «spennepenger»? Undersøk også gjerne valuta der du skal, og kostnadsnivået der du skal – enkelte storbyer i verden er f.eks. ganske dyre å feriere i. Kombinasjonen av dette gir deg et rammene for utvalget av reiser. 
 • Trygg reise – har du lyst til å reise til eksotiske reisemål, eller til steder i verden der hvor konflikter er mer sannsynlig å treffe på? Ta en sjekk av UDs reiseinformasjon, og kontroller i tillegg om du trenger vaksiner eller ta andre forholdsregler før du reiser. Kanskje endrer du til og med reisemål pga. dine undersøkelser? 
 • Sjekk reiseforsikringen din – har du egen eller gjennom jobben? Dekker denne avbestillingsforsikring, og hva andre vilkår gjelder? Hvis du ikke har reiseforsikring, bør du vurdere å anskaffe det – da du ellers risikerer store økonomiske utgifter hvis noe skulle skje mens du er på reise. 
 • Er tidsrommet du ønsker å dra gunstig for det ønskede reisemålet? Høysesong er dyrt, og kanskje er både klima og sesong annerledes der du ønsker å reise enn du tror. 
 • Er det andre forhold du trenger å tenke på? – Skal du være lenge borte, kan det være greit å alliere seg med personer som kan se til hus/hage når du er borte. – Kanskje må du også se nærmere på dine bankforbindelser, slik at du vet alt er i orden med finansene og håndtering av fakturaer i ditt fravær. – Har du kjæledyr bør du undersøke før du bestiller om tidspunktet for reisen passer for de som skal hjelpe deg med dyrepass, er det plass på dyrepensjonatet osv. 

Hvis du allerede vet hvor du vil dra og de andre momentene over er avklart;

 • Les deg opp på reisemålet ditt, sett deg inn i andres erfaringer på f.eks. Tripadvisor. En annen god kilde til tips er reiseblogger og reisemagasin. Noen av mine egne favoritter er reiselykke.com og Vagabond. 
 • Kjøp evt. en guidebok som er hendig å ha med deg på turen. Denne er også grei å lese i forkant av bestillinger, da du .f.eks. kan få noen gode tips til hva du bør unngå. Selv har jeg kjøpt en del turutstyr og bøker gjennom Reisebutikken Nomaden. Der har de også tips til pakkelister og diverse informasjon relatert til hvilken type reise du skal ut på, heriblant gode tips til backpackere. 
 • Når du føler du har et godt nok grunnlag til å utføre bestillingen, går du i gang med selve bestillingen.

 

Bestillingsfasen

Med kredittkortet klart og Mac’en fullt oppladet, rigger jeg meg til med en god kopp te og en dose tålmodighet. Å finne eksakt rett reise er et lite puslespill, men det er flere ting som hjelper;

Foto: Freeimages.com
Foto: Freeimages.com
 • Slett cache og cookies på pc-en du søker fra. På den måten kan ikke søkemotorer bruke tidligere besøkte nettsteder til å gi deg et innsnevret utvalg eller pris på reiser. 
 • Bruk kredittkort når du betaler reisen, hvis du kan. Du har større sikkerhet ved bruk av f.eks. Mastercard enn ved bruk av Visa, da det følger en del forsikringer og forpliktelser med fra kortutsteder (bl.a. ved misbruk av kortet på reise).
 • Har du bonuskort på reiseprogram som EuroBonus, Miles & More osv. så er det også lurt å ha disse kortene for hånden, slik at du får registrert reisen mot ditt bonusprogram først som sist.
 • Søk først på internasjonale nettsteder som ikke direkte henviser deg til norsk utgave. Det kan være lurt å «utgi seg» for å være fra et annet land enn Norge, du kan få bedre pris på reisen på den måten. Det finnes også nettleser-utvidelser som kan skjule IP-adressen din slik at søkemotoren ikke klarer å avdekke hvilket land du søker fra. Når det er sagt, har vi noen gode søkemotorer i Norge også.
 • Mine mest brukte nettsteder for søking etter den rette reisen er Momondo, Trivago / Hotels.com, FINN Reise og Skyscanner.
 • Til leiebil har vi tidligere brukt Avis mye, delvis pga. deres Avis Preferred program, men det kan være greit å vite at ikke alle destinasjoner gir bedre leiebilvilkår eller pris med Avis Preferred. Det er f.eks. tilfellet med reiser til USA. Der er det et stort antall veldig proffe leiebilkjeder, og ofte kan ikke Avis konkurrere hvis prisen er det viktigste for deg. Det som for øvrig er veldig greit med Avis er at du betaler for leiebilen når du leverer den, ikke i forkant. For sommerferien i år har vi valgt å ikke booke direkte fra Avis, men heller prøve tjenestene til det Stavanger-baserte firmaet leiebilguiden.no, et norsk nettsted som samler veldig mange større søkemotorer for leiebil. Prisen vi fikk var bedre enn direkte gjennom Avis, så enn så lenge ser det ok ut. Kan kanskje skrive litt om hvordan det gikk etter at vi er tilbake i august 😉
 • Når det gjelder opphold, så er det ikke alltid vi bruker hotel. Noen ganger booker vi hus i stedet – for å ha oppholdsrom, basseng m.m. for oss selv. Det kan også være rimeligere og sunnere enn hotell hvis du har et lengre opphold, for du vil kunne lage flere måltider selv. Når du skal booke et feriehus varierer det veldig i ulike land og regioner hva som er gjengs å bruke av søkemotorer. Et generelt tips er å sjekke FINN Reise først, da det kan hende at det er norske utleiere der du skal. Stort sett er dette utleieboliger av høy standard og kvalitet, og man kan stole på at leieforholdet går som det skal. Internasjonale søkemotorer som HomeAway og AirBnB er også greie å benytte. Vær obs på at det for sistnevnte kan være noen ting å passe på – f.eks. er det ikke lovlig i alle stater i USA med AirBnB (New York er en av plassene som forbyr det per i dag), og ikke alle anmeldelsene er til å stole på. Det har bl.a. vært avslørt falske positive anmeldelser, og at folk har blitt betalt for å skrive udelt positivt. Dette gjelder for så vidt flere søkemotorer, og ikke bare utleieboliger. På et generelt grunnlag vil jeg anbefale å lese anmeldelser fra flere kilder (men minimum TripAdvisor), for å se om de stemmer overens. Bruker du reiseblogger eller reisemagasiner som kilde, ta det med en klype salt – særlig om kilden merker innlegget med ordet annonse eller sponset.
 • Når turen din er kjøpt og du vet avreise og hjemreise, registrer gjerne deg selv og ditt reisefølge på reiseregistrering.no. Dette er en side i regi av Utenriksdepartementet, som har som mål å sørge for trygg oppfølging av nordmenn i utlandet. 

På reisen

Vi forsøker for det meste å planlegge reisen på en slik måte at vi har mulighet for å tilpasse litt underveis. Noen ganger har vi reist av gårde på en måned med ferie uten å ha bestilt mer enn bare første natta på hotell. Deretter har vi tatt ting litt på sparket. Liker vi oss godt en plass, har vi da bedre mulighet for å forlenge oppholdet der.

Det er greit å orientere seg om aktivitetstilbud og severdigheter når man er på stedet også. Til dette bruker vi ofte Tripadvisor som et utgangspunkt, siden de har egne lister for hvert sted på akkurat sånt. Men det er også greit å bruke søkeord som «hidden gems» + navnet på reisemål, «things to do in» osv. Selv forsøker vi ofte å finne steder som ikke er så merket av mainstream-turisme. En annen god kilde til å oppdage slike steder er å spørre lokalbefolkningen der du er, hvor de selv drar når de skal koble av eller gjøre kjekke aktiviteter. Ofte vil du få tips til parker, steder og andre aktiviteter som ikke er så godt dekket i reiselitteratur, blogger eller annet. Og sjansen til å unngå å treffe på naboen er større når du går for noe slikt. Andre ganger kan det faktisk være verdt å alliere seg med andre nordmenn – flere steder finnes det egne klubber for emigrerte nordmenn (Spania og Portugal er gode eksempler på det), og de har ofte gode tips å komme med. 

Etter mitt syn er nøkkelen til en vellykket reise å være fleksibel for å måtte endre på ting underveis, og være åpen for nye muligheter og opplevelser. Lev i øyeblikket 💗

Håper dette var til hjelp for noen «der ute» 🙂

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: