Skip to content

Tantes juleflesk

I går laget jeg årets juleflesk, som sto pent og ventet på meg i kjøleboden i ettermiddag. Planen var å prøve å stikke ut med pepperkakeformer, men det måtte jeg fort gi opp pga. konsistensen på juleflesket. Derfor ble det å skjære til med skarp kniv som jeg pleier :-). De ble kjempegode i år også, og hver gang jeg lager disse tenker jeg takknemlig på min tante (du vet hvem du er), som ga meg oppskriften på disse. De er en sikker vinner blant julesnopet, og er også fint å gi bort i gave til andre. Som i fjor ble årets favoritt raskt cola-smaken.

Dersom du ønsker å forsøke deg på å lage juleflesk selv, så får du oppskriften her:

  • 30 plater gelantin bløtlegges i 2,5 dl kaldt vann.
  • 1 kg sukker kokes opp i 2,5 dl vann til alt sukkeret er løst opp.

Klem vannet av gelantinen, og smelt det i det varme sukkerbadet. Tilsett konditorfarge eller annen smakløs matfarge, det skal ikke så mye til alltid. Rør godt. Tilsett så smaksessens. De siste årene har jeg stort sett alltid hatt sitronessens til sitronsmak, i fjor var bringebær og colasmak veldig stor suksess. Du får tak i dette bl.a. på Trendhuset i Haugesund. Du må smake det litt til med essensen, slik at du vet om du har nok i. Hvis du vil lage flere smaker av samme sukkerblanding, ha de i egnede beholdere før du tilsetter farge og smak. 
Det lønner seg å ikke ha for dypt lag i beholderen når det skal stivne, da blir bitene mer overkommelige og lettere å få ut av beholderen. La stå kaldt over natta. 
Når du skal dele opp kan du enten bruke kniv slik at du får firkanter, eller stikke ut med små kakeformer for å få «seigmenn» utseende (dette viste seg altså å være litt vanskelig med mine former, men det er ingen grunn til å tro at andre ikke kan klare det :)). Hvis du bruker kniv hjelper det å dyppe den i varmt vann innimellom. Rull i strøsukker til de er helt dekket. Oppbevares kaldt og mørkt i tett beholder.

OBS! Disse er altså laget omtrent utelukkende av sukker, så de blir ordentlig mektige 🙂

 

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: