Skip to content

Rundkjøringer til besvær

Hver morgen drar jeg fra Førresfjorden til mitt arbeidssted på Raglamyr. På min vei kjører jeg blant annet gjennom rundkjøringen som ligger ved Deco-bygget. Det er ikke bare-bare, skal jeg si deg!

raglamyr rundkjøringTil tross for at det litt før åtte om morgenen er lite trafikk akkurat der, kommer jeg omtrent daglig opp i situasjoner hvor personer plasserer seg feil eller blir forvirret av kjøremønsteret i denne rundkjøringen. Generelt er vi utrolig dårlige til å kjøre i rundkjøringer her på Haugalandet, og jeg venter vel egentlig bare på å få noen i sida på bilen. En del av problemet vi har her på Haugalandet, er at Vegvesenet og kommunene har et underlig synspunkt på at det ikke skal merkes mer hvordan man skal kjøre – for det er jo liksom innlysende… Men det er jo ikke innlysende, og det er alle problemene vi har i rundkjøringer i distriktet et bevis på. Synes jeg leser om kollisjoner omtrent daglig!

En annen årsak til problemet, er at vi har så mange ulike måter å måtte plassere oss i rundkjøringene her. Andre steder i landet (og utlandet), lager de et forutsigbart kjøremønster, slik at man lettere kan plassere seg rett og unngå kø, misforståelser og farlige situasjoner. Jeg har vært på reis en del, og har blant annet kjørt bil i en del land med myyyyyye mer trafikk enn vi er vant med her. Likevel er det her jeg har opplevd de styggeste feilene i trafikken. Og det hjelper ikke at vi er så dårlige med skilting. Har inntrykk av at Vegvesenet ønsker å spare penger ved å unngå å sette opp skilt. Argumentet med at de er redde for at de viktige skiltene skal forsvinne i «skiltjungelen», kjøper jeg ikke. Andre land greier dette helt fint. Det handler om å være til hjelp for oss trafikanter – ikke til hinder! Og merking på asfalten i vegbanen er bare idiotisk – det hjelper jo kun når det ikke er noe trafikk, for man får ikke sett de ellers. Føler vi bor i et «skilt u-land».

I tilfellet rundkjøringen ved Deco-bygget, er det ekstra irriterende at de har fjernet den lille vegmerkingen som var, ved å skrape bort pilene i vegbanen. De skal sikkert asfaltere på ny, noe jeg ønsker velkomment siden standarden på veien der er ræva. Men nå er det fritt fram, og folk har null peiling på hvor de skal kjøre når de kommer til rundkjøring. Særlig ille er det når man kommer fra nord og skal sørover. Pilene de har tatt bort i veibanen viste før at man skal plassere seg i det venstre feltet når man skal rett fram i rundkjøringen. Dette er i mot vanlig norm i hvordan man skal kjøre i rundkjøringer. Nå kjører folk som «galmann» der, og skifter filer og retninger uten blinklys. Noen av oss som kjører ofte i rundkjøringen, plasserer oss etter den merkingen som vi vet har vært der siden ingenting annet er skiltet, mens andre kjører på vane og dermed blir det farlige situasjoner omtrent daglig. Det samme avviket i plassering finner man om man skal nordover i samme rundkjøring. Også her viser merkingen at man skal plassere seg til venstre, men det er ikke skiltet til tross for at dette er mot normen.

Det er dessverre ikke den eneste rundkjøringen hvor kjøremønster og vegmerking er dårlig her i distriktet. Jeg er ikke den eneste som synes dette. Det har tidligere vært masse skriverier i avisa om den «nye» rundkjøringen på Bø på Karmøy. Også her var argumentet at det jo skal være innlysende hvordan man skal kjøre, skilting ville bare «forvirre». I utland ser man ofte at det er skilt over veibanen som forteller hvordan du skal plassere deg, og disse skiltes ofte i god tid og flere ganger for at man skal ha god tid til å vurdere hvor man skal kjøre. Det hadde vært noe, det!

Isj, dette var dagens hjertesukk.

Ha en god rundkjøringsdag!

20130224-131026.jpg

 

 

3 Comments

  1. vidar vidar

    Googla «rundkjøring raglamyr» og fant dette. Akuratt problemstillingen jeg var på jakt etter.
    Men ser du har skrevet godt om hvordan det var før og hvordan det bør være i disse rundkjøringene. Mendu har ikke skrevet om hva som faktisk gjelder nå. Siden det ikke er merking på hvor du skal kjøre så skal du følge hovedregel. Høyrefelt for høyre eller rett frem, faktisk så enkelt. En dag kommer jeg til å kjøpe meg et vrak av en bil og gjøre sport i å kolidere med andre bilister som kjører feil i rundkjøringen v. Deco bygget . Folk kjører på vane og det kan være farlig fremover 🙂

    • Lillian Lillian

      Takk for din kommentar, Vidar! Det er ganske riktig ikke merking lenger, og jeg går nå ut fra hovedregel når jeg kjører gjennom den aktuelle rundkjøringen. Tror de kommer til å la hovedregel gjelde videre, den tidligere merkingen var laget før det var to felt ut av rundkjøringen. Håper de asfalterer og merker opp snart, er ikke trygt slik det er nå i alle fall 🙂

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: