Skip to content

Rose Swirl Cake

I dag har 10.trinn på Frakkagjerd ungdomsskole festlig avslutning på sin skoletid, og det er tradisjon at 9.klasse hjelper til. Jeg fikk i oppgave å lage kremkake, og da valgte jeg en kake med sukkerbrød og pisket fløtekrem. Her er min Rose Swirl Cake!

Sukkerbrødet lager jeg etter mammas oppskrift (som jeg tror hun fikk i kokeboken fra Husmorskolen i sin tid?), og det slår aldri feil.

Sukkerbrød

 • 5 egg (4 hvis store)
 • 150 gram sukker
 • 125 gram hvetemel
 • 1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis. Den skal være ganske tykk og luftig. Det er viktig at du ikke dunker bollen med eggedosisen etterpå, da risikerer du å slå lufta ut av røra. Tilsett siktet hvetemel med bakepulver og vend inn med en slikkepott. Ha over i smurt kakeform – jeg bruker en springform med diameter 24 cm, og jeg pleier å ha bakepapir i bunnen og smøre sidene rikelig med melange. Jeg vet det er ulike meninger om man skal smøre formen eller ei, men når jeg følger denne fremgangsmåten får jeg omtrent alltid flotte sukkerbrød som steker jevnt, er luftige og passe høye. Så jeg gjør det slik det alltid har funket for meg.

Sett kaken på rist på nederste rille i stekeovnen. Stekes i ca. 45 min. på ca. 160-170 grader Celsius. Jeg bruker vanlig over og undervarme, ikke varmluft. Bruk en kakeprikke for å kontrollere at den er ferdig stekt, og ta den ut og avkjøl på rist. Det er min erfaring at jeg får best resultat når jeg skjærer kaken løs inni formen med en gang, og lar den avkjøle inni formen.

Hvis du ikke skal bruke sukkerbrødet samme dag, kan du sette det i kjøleskapet over natta. Vent til kaken er helt avkjølt, frigjør den fra formen og pakk så inn i plastfolie før du setter den kaldt.

 

Krempynt

Krem inni kaken:

 • 3 dl kremfløte
 • 1 ts vaniljepaste
 • 2 ss melis
 • bringebærsyltetøy (smak til du synes det er rikelig smak på kremen)
 • evt. matfarge (valgfritt)

Jeg ville normalt brukt smørkrem til cake swirls, men nå var bestillingen kremkake så da laget jeg det i kremfløte i stedet. Jeg har brukt ca. 10 dl kremfløte til sammen. Først tok jeg ca. 3 dl kremfløte med vaniljepaste fra Madagaskar (jeg har kjøpt min på Meny, ser ut som et mørkt reagensrør), og tilsatte melis og litt Wilson rosa matfarge. Så vidt jeg har skjønt har melis en mer stabiliserende effekt enn vanlig sukker på pisket kremfløte. Pass på å tilsette alt før du begynner å piske, det gir et bedre sluttresultat.

Skulle du være uheldig å ta kremen for langt, kan du antakelig klare å redde den ved å tilsette en dæsj mer flytende kremfløte og kjøre blandingen forsiktig sammen på kjøkkenmaskinen.

Etter kremen er ferdig, tok jeg en (ukjent) mengde Squeezy bringebærsyltetøy som smakssetting, og blandet alt sammen. Sukkerbrødet deles i 3 jevntykke deler, og begynn med å legge det som var toppen opp ned som bunn. Dynk med litt eplejuice før du legger på kremblandingen og fordeler det jevnt, og gjenta så; sukkerbrød – dynk – legg på krem, til du har fått toppen på. Dynk da toppen også.

Krem til pynt av utsiden:

 • 7,5 dl kremfløte
 • 5 ss melis
 • 1 ts vaniljepaste
 • evt. matfarge

For å pynte utsiden laget jeg en ny batch pisket krem. Bruk samme framgangsmåte som kremen til inni kaken.

Dekk kaken med et lag av krem, slik at du har «bundet smulene». Du trenger ikke mye, da kremen bare skal sørge for å binde opp swirlene når du pynter. For å lage swirls, kan du gjerne ta en titt på denne Youtube-videoen, som jeg brukte som inspirasjon:

Det er enklest å pynte om du har kaken på et kakefat med stett, slik at du kan snurre den rundt og gjøre det lettere for deg selv. Jeg pleier å bruke brede strimler med bakepapir, som jeg legger delvis under kaken før jeg gjør pyntingen av kakens utside. Dette gjør det lettere å holde kakefatet/underlaget rent for gris (jeg griser en del… hehe), og er enkelt å fjerne når du er ferdig.

Til slutt strødde jeg over noen kakepynt-perler i hvitt, for den ekstra lille touchen.

Før jeg leverte kaken i dag, måtte jeg «ødelegge» pynten ved å dele den opp i ferdige kakestykker. Det var et ønske fra arrangøren, helt ok det altså, men litt synd for mønsteret sin del – får liksom ikke helt effekt når kaken er delt opp.

Her er et bilde før oppdeling:
Rose Swirl Cake

Og her er et bilde slik den så ut rett før levering:

Rose Swirl Cake ferdig oppdelt

 

Jeg er relativt fornøyd med kaken. Kremen kunne nok vært enda penere, den var kanskje tatt en anelse for langt og er på grensen til sprukket, men det var et greit resultat. Jeg er sikker på at den kommer til å smake godt – vel bekomme, 10.klassinger!!

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: