Skip to content

Reisetips

Flere ganger har vi blitt spurt hvordan vi orker å dra på lange ferier med barna, helt fra de var babyer. I mitt hode klarer vi dette helt fint fordi vi er innstilte på at det skal gå bra, og fordi vi er godt forberedt.

Fra Mamma.no sin artikkel Hvordan takle lange flyturer

Vår eldste var ikke fylt to år en gang da vi dro til Thailand en måned. Det gikk faktisk helt fint, både flytur og reise! Og vår yngste var kun 5 mndr da vi dro til en ukes ferie i Spania for å feire min mors 50 årsdag. Også det klarte vi glimrende! Og etter det har vi vært 4 ganger i USA med familien (2. hver sommer) – både østkysten og vestkysten. Lange flyturer og det å være lenge borte fra hjemmet er altså ingen hindring for oss når det gjelder familieturer. For oss handler det om å gjøre reisen og ferien best mulig for barna – så lenge ungene er fornøyde har vi voksne det glimrende, vi også!

Magasinet Mamma har skrevet noe om hvordan du kan forberede deg på lange flyturer med barn. Det er mange fine tips i artikkelen.

Det vi har erfart gjennom våre mange lange flyturer er, at hvis vi voksne stresser og er leie, smitter det fort over på barna. Og vi går gjennom hva vi forventer av ungene før turen, slik at de er forberedt på at man oppfører seg enda penere enn ellers på et fly – siden det er så liten plass og mange som hviler osv. De har f.eks. streng beskjed om å ikke hvile føttene sine på setet foran, og vi passer på ungene som hauker for å sørge for at de ikke spenner borti.

Da ungene var småbarn, hadde vi med oss noen overraskelser til de i sekken – smågaver de ikke visste vi hadde med. Det kunne være så enkelt som en liten bil, tegnesaker, at de fikk låne musikkspilleren til en voksen, eller at vi hev teppet over oss og brukte en lommelykt til å lese i en bok med de. Etter hvert som de har vokst til er de blitt rene globetrotterne, og de klarer seg kjempefint på ren rutine. De bruker iPad, leser bøker og blader, hører på musikk fra mobilen sin, spiller på DS el.l. og tegner litt. Det er nesten alltid skjerm på hvert sete i disse langdistanseflygningene, slik at de også kan se film og spille på disse skjermene.

Et annet tips vi har å gi er å booke barnemeny til ungene på flyet. Det er ikke alle som tilbyr dette, men de fleste rutefly har egen barnemeny som du må bestille når du booker flyet. Dersom du bruker en reiseoperatør til å booke, gi beskjeden til dem og be om å få en bekreftelse på dette. Hvis du booker selv så undersøk før du kjøper billettene om du får anledning til å velge barnemeny. I mange tilfeller mangler dette som et valg i bestillingsprosessen, men du kan ringe til aktøren som har nettsiden du booker via og få ordnet det likevel. Det er en stor fordel om du velger barnemeny, da a) flymat i seg selv ikke er mye å skryte av og b) dere har en lang tur foran dere og det er viktig å få i barnet mat og særlig drikke. Vi pleier også å ha med ekstra snacks som potetgull, kjeks og annet som det er lov til å ha i sekken når du går om bord. Potetgull høres kanskje rart ut, men det er viktig å forhindre at ungene blir dehydrerte på lange flyturer, og litt salt hjelper kroppen å holde på væske. Alt med måte, selvsagt 😉

Vi har selvsagt også hatt noen opplevelser på fly som vi kunne vært foruten. F.eks. da minsten fikk høy feber bare timer før vi skulle dra hjem fra Los Angeles. Han sovnet rett etter at vi entret flyet og vi tenkte at «dette ser jo ut til å gå bra». Slikt man ikke si – det går troll i ord! Flyet fikk tekniske problemer med airconditionen, og vi sitter da og venter i flyet i bortimot 3 timer midt på dagen i verste hetebølgen som LA har sett på mange år. Når flyet omsider klarer å lette og vi kunne begynne på den 12-13 timer lange turen til London, våknet vår syke lillemann og hadde vondt overalt. Den turen var ikke grei, men vi overlevde det også.

Poenget mitt er at «where there’s a will, there’s a way». Det handler mest om å være forberedt og innstilt på at det går bra! Og belønningen er som regel stor når man satser litt 🙂

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: