Skip to content

Lovlig? Etisk rett?

Det svermer med sosiale medier som fokuserer på deling av bilder, som f.eks. Facebook og Instagram. Personlig er jeg bruker av begge og har nok mer kunnskap om bildebruk enn de fleste bl.a. ut fra mitt virke som webdesigner, men til og med jeg lurer av og til på hva som er lov og rett når det gjelder bildebruk i sosiale medier.

Noen av våre nye landsmenn i 17. mai-tog. Det er lov. Og det er med rimelig sannsynlighet også aldeles greit.
Foto: Harald Harnang

Foto.no har en fin-fin artikkel om dette, med henvisning til lovverket m.m. Den er oversiktlig og lett å lese, og gir gode svar på spørsmål som mange har om mediene de benytter.

Selv bruker jeg mest Facebook, men jeg har også brukerkonto på Instagram, Twitter, Flickr, Pinterest m.fl. Det som kanskje er mest forvirrende med reglene, er at det er så variabelt fra tjeneste til tjeneste hva som er lovlig. Ta Instagram som eksempel. For min egen del forsøker jeg å holde meg til posting av mine egne bilder, da det er en av de «uskrevne reglene» å ikke bombardere Instagram med andre sine bilder og ta kred for det. Unntaket er superpopulære brukere, som f.eks. @Fashionforall, som drives av en ung, norsk jente som poster bilder av antrekk og motesaker. Bildene er nesten utelukkende fra andre enn henne selv, og hun er en av de mest populære brukerne på Instagram. I andre medier skal man være litt mer forsiktig med slik, og det er viktig å gi kred til fotografer som har publisert bilder med betingelser vedheftet. Og er det personer som er gjenkjennelige i bildene, bør man være enda mer forsiktig.

Det handler etter min mening ikke bare om hva man har rett til og ikke – men også hva som er etisk riktig. Spesielt viktig blir det om personene som avbildes er barn eller unge. Man vet aldri hva konsekvensene kan bli. Et eksempel: En skole har fått to nye elever som bor hos fosterforeldre, fordi det foreligger rettslig vedtak på at barnas biologiske foreldre er uskikkede som foreldre og dermed ikke skal ha kontakt med barna. De skal heller ikke vite hvor barna bor eller går på skole. Skolens rutiner er ikke gode nok og tross beskjed om at bilder av barna ikke skal utpå skolens nettside, postes det en hyggelig artikkel om årets skoleforestilling – med bilder fra opptredenene. De to barna er med på flere bilder, og navn på elevene står under bildene. På grunn av bildene lykkes det for de biologiske foreldrene å lokalisere hvor barna bor og går på skole, og de henter (kidnapper) barna etter skoletid. Konsekvensen for barna er altså katastrofal.  

Man må alltid la hensynet til barn/unge gå foran fellesskapets ønske om å dokumentere / fremvise aktiviteter. Enkeltindividers trygghet og personvern må være førsteprioritet! Og samfunnet er i kolossal endring på hva som er sporbart og ikke, så tenk deg om før du «tagger» andre i bilder og identifiserer hvor og hva vedkommende gjorde på. Det er ikke sikkert at det er noe som vil være like positivt om noen år, og når bilder først er ute i «eteren», er det omtrent umulige å fjerne.

signatur

 

 

 

 

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: