Skip to content

Lar du livet bare passere?

I dagens høyteknologiske samfunn, er det store fordeler og ulemper med å alltid være på. Dette er for all del ikke en ny problemstilling, men noe som media har dekket i flere år allerede. Men etter hvert som mobilen og tilgjengelighetsteknologien trekker oss mer og mer inn i den virtuelle verden, glemmer vi det mellommenneskelige aspektet litt etter litt…

Foto: Undervisningsministeriets hjemmeside. Klikk på bildet for å gå til artikkelen «Mobilbrug forstyrrer undervisningen».

På vår eldste sønns ungdomsskole har de nå innført mobilhotell, som et forsøk på å få ungdommene til å interagere mer hver hverandre i friminutt. Jeg er definitivt positiv til slike tiltak, men finner det utfordrende med tanke på hvordan hverdagen tross alt er for våre unge – de bruker mobilen sin til så mye mer enn bare å spille på den; som klokke, timeplan, lekser, oppslagsverk, musikkavspiller og mye, mye mer som i bunn og grunn er en positiv måte å bruke mediet på. Når læreren likevel sier at elevene knapt snakker sammen, men istedet sitter side ved side og spiller på mobilen i friminuttene, så blir jeg skeptisk – har vi som foreldre vært tydelige nok på viktigheten av å faktisk kommunisere med hverandre ved å oppnå øyekontakt innimellom? Jeg er selv en synder på dette området – multitasker ofte på kvelden, gjerne med mobiltelefon, iPad eller Macbook’en min på fanget mens jeg ser på tv og skal forsøke å være tilstede når andre er i stua. Teknofil som jeg… Svikter jeg da som et forbilde for mine barn på dette området?

I den siste tiden har jeg tatt et lite avbrekk fra fotografi-hobbyen min. Det går alltid i bølgedaler med hobbyer for meg, men siden våren har jeg tatt meg selv i å tenke mer på å delta enn å observere fra andre siden av kameralinsen. Jeg har mer å gå på, jeg må bli flinkere til å være til stede i øyeblikket! Men, det er lett å falle tilbake til gamle vaner. Så nå har jeg tenkt å innføre spill- og surfefri for meg selv på kveldstid framover. Jeg skal gjøre bot på min manglende tilstedeværelse, og heller forsøke å oppleve gode samtaler med familie, slekt og venner. Ringe med mobilen, i stedet for å sende en melding. Være litt mer personlig.

Foto: Miguel Morenatti. For å lese artikkelen som omtaler dette bildet, klikk på bildet.

For jeg vil ikke bli som de fleste på bildet til høyre – og ikke klare å nyte livet mens det er der!

Hva synes du, overdriver jeg?

 

blogghilsen

 

One Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: