Skip to content

Janteloven, gå og legg deg!

Blir så provosert når tabloidaviser og magasin hele tiden skal påpeke feil og mangler hos kjendiser. Misforstå meg rett, jeg leser sladder av og til – men kan ikke fordra det når reportasjene dreier seg ene og alene om hva man skal og ikke skal gjøre. 

Posh Spice og sønnen på handletur, fra Se & Hørs reportasje: http://www.seher.no/910473/victoria-beckham-tok-med-cruz-paa-fast-food-restaurant

Sånn som i dette tilfellet, hvor Posh Spice blir «hudflettet» av Se & Hør fordi hun tok med seg det ene barnet sitt for å hente takeaway mat på en fish & chips restaurant. Halle palle, for en dum sak!! For det første: tipper at den familien får tredd ned over hodet hva som er sunt og ikke gjennom at de hele tiden er i medias søkelys. For det andre: alle (inklusiv kjendiser, som er mennesker de også) har rett til å spise det de har lyst på. For det tredje: Posh er fra England, hvor fish & chips er nasjonalretten. Parallellen til Norge blir hvis Se & Hør skal slå opp reportasje for hver gang en kjendis spiser kjøttkaker på en kafé. Og sist, men ikke minst – i reportasjen skriver de om hvordan Posh etter sigende har slitt med spiseforstyrrelser og har et strengt diettregime. Ikke rart om det stemmer, med journalister som peker på hver gang de viser seg å være menneskelige og velger «feil»!

Dette er ikke et enestående eksempel, og jeg synes det har utviklet seg omtrent til en parallell til «slut shaming» – kanskje det nye moteordet blir «celebrity shaming»? Alle synes å ha en menneskerett til å kritisere kjendisers valg, og det blir fort slik at de er «damned if you do, damned if you don’t» i media. De har jo blitt fritt vilt, allemannseie!?

Så, kommer jeg til å slutte å lese Se & Hør en gang i blant? Nei, til det er min egen hverdag litt for kjedelig og uinteressant, men jeg kommer til å fortsette å påpeke den uretten jeg mener det er å offentlig rakke ned på hver minste feil andre gjør. For kanskje jeg når ut til noen med mine meninger, og i fremtiden får vi forhåpentligvis et litt mer nyansert bilde av kjendiser. Så neste gang skrives det kanskje om at Posh Spice heldigvis (og overraskende?) er som alle andre, og spiser takeaway en gang i blant? Janteloven, gå og legg deg!

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: