Skip to content

Gdansk oppsummert

Etter en travel og grusomt kjekk helg på farten i Gdansk, ble det endelig tid til å fordøye inntrykk og slappe av litt med familien.

Gdansk var først og fremst den kaldeste byen jeg har besøkt om vinteren. Det kjentes kaldere ut enn på Vågslid i -25, fordi vi var fullstendig uforberedt på den isnende vinden! Det var omkring 0 til minus et par grader, men pga. vinden som ulte gjennom bygatene kjentes det ut som minus 10-15. Og vi hadde ikke hatt nok klær med oss, så vi frøs oss gjennom tre dager med fotarbeid i Gamlebyen. Moralen er: skal du til Gdansk om vinteren? Ikke legg igjen dunkåpa og lua di hjemme…

Først og fremst var byen en del mindre enn jeg hadde inntrykk av på forhånd, og det meste som var av interessante puber, restauranter og nattklubber, lå konsentrert i Gamlebyen – som er en samling bygninger som er omhyggelig rekonstruert etter at 2. verdenskrig nesten jevnet byen med jorda. Bygningene er fantastisk pene og tiltalende, og Gamlebyen malerisk (når man klarer å se bort fra at man fryser r—-a av seg…). Det nærmeste jeg kommer i sammenligning av byer jeg selv har vært i, er Praha. På ingen måte så stor by, men mye det samme særpreget og kjærligheten til historien bak bygningene.

Vi bodde sentralt ved Gamlebyen, på femstjerner hotellet Hilton Gdansk. Rimelig for oss nordmenn midt på vinteren – og det var sikkert årsaken til at stedet var kjåkfullt med «nordbaggar». Ikke like sjarmerende for oss som gjør vårt beste for å unngå landsmenn når vi drar ut av Norge. Nordmenn dominerte også restaurantene og uteplassene i byen, og det var tydelig at turismen fra Norge var en ganske stor greie, siden flere steder hadde servitører som kunne litt norsk. Fikk litt følelsen av å være i «Lille-Norge» av og til. Men det er ikke Gdansk sine innbyggere sin feil. I en by i størrelsesordenen 400-500 000 mennesker, var det kulturelle sentrum svært konsentrert, og det var svært mange ruter til og fra Norge fra Lech Walesa flyplassen. Da vi returnerte søndag morgen telte vi ikke mindre enn 5 avganger til Norge med SAS, Norwegian og Wizz Air (som vi brukte) på de neste tre timene.

Vi hadde litt forventning om at shopping ville være en stor greie i Gdansk, ettersom vi hadde hørt mye positivt om prisene fra andre som hadde besøkt stedet. Det var dessverre litt skuffende for oss å finne at ikke bare var prisene ikke svært lave på merkevarene som vi ble fortalt skulle være rimelige, men det var også mange av de samme butikkene som vi har hjemme. Det blir liksom litt feil for meg å handle et plagg på H&M i Gdansk, til samme pris som jeg ville betalt hjemme. Jeg vil ha det litt unike, det som ingen andre hjemme kunne få tak i.

Fredagen tilbrakte vi derfor på leit etter den store shoppingopplevelsen – og var innom flere butikker på 1 dag enn jeg noensinne har vært før! Først ut var shoppingsenteret Galeria Baltycka, et stort senter ca. 20 min utenfor Gdansk sentrum. Taxi dit var ikke altfor dyrt, heldigvis. Det viste seg å være en «high-end» plass å shoppe, både ift. klientell og utvalg butikker. Kjøpte bare et par strikkegensere som jeg fant meg på Zara, men ingenting av det jeg egentlig ville ha – sko og veske. Det var butikker som Hilfiger, Nike m.fl., og for oss som har shoppet mye på outlet malls i USA, synes vi det var grisedyrt ved sammenligning – og lite utvalg inni butikkene. Derfor tok vi turen til neste shoppingsenter, anbefalt av første taxisjåfør – Fashion House. Dette var et outlet kjøpesenter, slik som de vi ofte besøker i USA. Her kan du kjøpe fjorårets varer til sterkt reduserte priser (30-70%). Men heller ikke her tok det helt av. Vi fikk kjøpt noe klær til ungene, men vi synes fortsatt det var relativt dyrt. Vi returnerte til hotell for å omgruppere oss, og revurdere våre shoppingmuligheter. I gåavstand fra hotellet ligger et lite kjøpesenter kalt Madison, som er mye brukt av lokale folk. Det nærmeste jeg kan sammenligne med her hjemme er Markedet i Haugesund. Det var relativt lite, men med noen få gode tilbud. Kjøpte klokker til ungene her, men fant ingen andre gode kjøp.

På tilbakeveien til hotellet var vi også innom 2 lokale markeder, av gode, gamle østblokkland-typen. Med en blanding av nytt og gammelt om hverandre, og så små boder at man måtte ut for å puste, var det ingen stor suksess. Litt større sjarmfaktor enn de øvrige stedene, men det anbefales ikke om du har en litt sensitiv nese – siden mathallen lå nederst i de åpne, fleretasje-markedene, og det oste fisk og gammelost lukt i hele bygget.

Det ble altså ingen stor shoppinggreie å besøke Gdansk, vet ikke om vi er for kravstore eller om det er urettferdig å sammenligne med outlet kjøpesentre i USA. Uansett var det dyrere enn jeg hadde trodd, også sammenlignet med norske priser. Det var selvsagt noe å spare på noen av butikkene, men det var ikke noe shoppingmekka akkurat…

Det som derimot var en gledelig innfrielse av forventninger, var prisene på mat og drikke. Det var veldig rimelig å spise på restaurant, og ikke minst alkoholprisene. Et eksempel var en shot med Silver tequila på tex-mex restauranten Pueblo, som kostet 7 zloty (ca. 12 kr). Hovedrettene lå på alt fra 30 zl (ca. 53 kr), til 70 zl (ca. 125 kr.). Og det er mange ulike restauranter og matretninger å velge blant bare i Gamlebyen. Hvis du derimot er av typen som bare ha en ordentlig frokost for å fungere, så har du ikke så mye utvalg. Vil derfor anbefale å spise på hotellet, da det er langt mellom stedene som er åpne før kl. 12, og det er rimelig dødt i Gamlebyen før litt utpå dagen. I tillegg er det ikke så mange ordentlige kafeer, slik vi kjenner de fra Haugesund. Det finnes en del små, fine kafeer, men med varierende utvalg av matservering.

Tipsene mine for en tur til Gdansk kan oppsummeres slik;

  • Reiser du om vinteren? Kle deg godt, det er ggggggggrisekaldt
  • Planlegger du å benytte deg av et av de mange spa-ene i Gdansk? Gjør litt forhåndsresearch, og forhåndsbestill gjerne time. Vi gjorde ikke det, og kom aldri så langt at vi gikk på spa. Det burde vi 🙂
  • Spis frokost på hotellet
  • Skal du shoppe? Hvis penger ikke betyr noe for deg, dra til Galeria Baltycka – hvis ikke får du mer for pengene på Fashion House kjøpesenteret. Personlige ville jeg foretrukket Madison, men der er det ikke så mange butikker.
  • Skal du spise litt fint på lørdagskvelden? Unngå Goldwasser restauranten – de screener hvem de gir bord og er forferdelig dyre. Bestill heller bord på Fellini (italiensk, et steinkast fra Hilton), spis biff på La Pampa, eller dra til vår personlige favoritt Pueblo. Men forhåndsbestill, ellers kan det bli vanskelig å få bord.
  • Prøv deg på nattklubben Klub Parlament. I kjelleren rett ved Pueblo restauranten, og med relativt nøktern inngang som ikke røper den store nattklubben som åpner seg etter noen trappetrinn ned. Hvis du er litt tidlig ute, får du komme gratis inn og kan sitte på semi-vip bord på en slags «landgang» over baren. Her får du senere litt bedre service enn de fleste andre (bevoktning slik at du kan legge fra deg ting), og det er flotte sittegrupper med egne servitører. Fantastisk opplevelse, og veeeeeldig billig drikke. Du må få et kort som du fyller på med penger og handler med, men det er en trygghet og forenkling som er grei likevel.

Vel hjemme ser jeg at jeg har fått knipset noen fine bilder, og mest fornøyd er jeg med at vi ikke bare fikk litt alenetid som voksne, men også mange herlige opplevelser og morsomheter sammen med vårt reisefølge (naboparet). Takk for en helt herlig tur! Lenge siden jeg har ledd slik!

Her er et lite utvalg bilder fra Gdansk turen:

20130224-131026.jpg

 

 

One Comment

  1. Greg Greg

    Hei, jeg vil anbefale selskapet Prestige Line fra Gdansk Polen,. De gir 24-timers flyplasstransport i komfortabel Mercedes E-klasse, S-klasse, Mercedes Viano biler .. Du kan bestille overforing on-line. Snakker engelsk http://www.prestige-line.pl Telefon: +48 514 425 484

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: