Skip to content

Fotointeressert? Her er noen tips

Foruten å ha utstyr som du er trygg på, interesse for fotografering, samt litt kjennskap til komposisjon av bilder, er det noen ekstra tips du kan ta med deg. IMG_0815Det er både gode tips og fallgruver, og det er lurt å legge seg til gode vaner når man er mye ute på farten for å fotografere. Selv har jeg for eksempel alltid med meg solblenderen, en ren brødpose og batteriladeren i snuteveska til kameraet mitt. Og av og til drar jeg med meg rensevæske, linsepapir og blåsebelgen med kost, som du ser på bildet her – spesielt når jeg vet jeg at jeg omtrent kommer til å krype i søla, eller f.eks. skal fotografere sjø i vind.

Videre er regn ingen hindring hvis du har med deg det du trenger for å beskytte kameraet. Ja, det finnes jo også dyrere saker som du kan pakke hele kameraet inn i (typisk slike du kan dukke under vann med), men alt du trenger er egentlig en ren brødpose og solblenderen til objektivet ditt. Lag et hull i enden av brødposen, helst litt mindre enn åpningen på objektivet. Dra brødposen over objektivet og kamerahuset, helt til den sitter tett på ytre ring på objektivet. Hvis du er redd for at den skal lekke, eller ikke holde seg fast der, fest med solblenderen over (rett blenderen vekk fra objektivåpningen for å ikke få mer skygge enn nødvendig). Får du vann på linsa, kan du lett tørke det bort med en mikrofiberklut eller annen type tekstil som ikke loer.

Foruten disse enkle tipsene, finnes det også mye annet lurt å plukke opp på den store veven;

Til slutt kan jeg nevne at jeg fotograferer de fleste av mine bilder med speilrefleksen min, en Canon Digital Rebel XTi, en amerikansk modell som går under navnet EOS 400D her i Norge. Jeg har flere objektiver til kameraet, men for det meste bruker jeg et kompakt superzoom objektiv – Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC (OS)* HSM. Det gir meg hele spennvidden jeg normalt sett trenger. Selv om objektivet er relativt langt ved full zoom, synes jeg ikke at går på bekostning av lys. Et stabilt tripodstativ er også et must, særlig om du skal ta bilder av solnedgang. Har selv ikke av den mest robuste typen, men et stativ som veier svært lite og er greit å ha med seg på turer. Problemet med det er at det ikke er sterkt nok til å tåle kamerahuset og objektivet når jeg zoomer. Det blir rett og slett for tungt, så jeg må nok anskaffe et mer solid selv. Har også gått til anskaffelse av fjernutløser til kameraet (en trådløs), for når jeg skal ta bilder med lang lukketid og har stilt inn fokus i forkant, skal det ikke mer til enn trykk på tasten på kamerahuset før det kommer ut av fokus. Det er også veldig anvendelig ved bilder i hyggelig lag, fordi man i større grad kan «moe seg til» og trykke på fjernutløseren når man er klar, heller enn å spurte fra kameraet og bort når det er forsinket utløser. Den fjernutløseren jeg har er Canon sin originale, er bitteliten (og lar seg derfor lett skjule i hånda om man vil være med på bildet), og koster bare ca. 150 kr.

Kjenner at jeg gleder med å til å ta masse bilder i påska, så nå skal jeg gå gjennom kamerautstyret hjemme og gjøre alt klart!

 

God fotopåske!

20130224-131026.jpg

 

Be First to Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: