Skip to content

Brente mandler

I går laget vi brente mandler, etter NRK sin oppskrift. Det er kjempegodt, og lett å variere smaken på om du ønsker det. Mange er kanskje skeptiske til å lage det pga det innebærer å koke og karamellisere sukker, men det er ikke vanskelig eller farlig om du tar de vanlige forholdsreglene med varm mat.

Hvis du har lyst til å prøve, kan du gjerne bruke denne oppskriften:

Brente mandler

  500 g mandler
  150 g sukker
  0,5 dl vann
  1 ss smør

Fordel mandlene på et stekebrett med bakepapir og rist i ovnen på 200 grader. I originaloppskriften står det 10-12 min, men hos meg holdt det med ca 8 min. Viktig å følge med her, ellers blir de brente i stedet for bare sprø. Vend gjerne på mandlene ca halvveis.

Kok opp sukker og vann og la koke i ca 2-3 min. Ha i de ristede mandlene og rør godt. Sukkeret vil nå krystallisere seg og se «grått» ut. Ta det med ro, det skal være sånn ;-). Fortsett å røre godt hele tiden. Etter hvert vil sukkeret smelte igjen og begynne å karamelliseres. Mandlene får en gylden karamellfarge. Ideelt sett skal alt det gråe smeltes før du gi deg, men hold litt øye med fargen på sukkeret siden det lett svir seg.
Når de har fått rett farge, rør inn smøret og fordel utover stekebrett eller kjøkkenbenk som er oljet litt med smaksfri olje (soyaolje eller solsikkeolje funker fint). Skill mandlene fra hverandre slik at de ikke stivner i klumper. La ligge en stund til avkjøling. Del opp de som sitter sammen og ha alt over i en lufttett beholder.

Hvis du ønsker det, kan du tilsette andre smaker, som f.eks salt, vanilje, sitron osv. Husk da å gjøre det før du tilsetter mandlene.

20121217-112029.jpg

20121217-112037.jpg

20121217-112047.jpg

One Comment

 1. Hei Lillian!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett. Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: