Skip to content

Blir du lurt på Facebook?

Som IT-konsulent og over gjennomsnittet interessert i duppedingser og teknologi, irriterer det meg hvor lettlurte mange er på Facebook. Enten det er spredning av falske innlegg, bilder som er manipulerte eller falske profiler, er det like trist å se hver gang noen trykker på «Del» lenken…

Det er på tide å ta en runde på hva du kan gjøre for å unngå å bli neste ledd i møkkasprederen;

Falske konkurranser og innlegg

Dette dreier seg ofte om direkte svindler, men også forsøk på å innhente informasjon om deg som bruker  – tilgang til profilen din, venneliste m.m. Kanskje har du også forpliktet deg til å abonnere/like en side? Uansett kan det resultere i mye søppelpost på mail eller telefoner etterpå, og er stort sett ikke verdt tiden du bruker på å vurdere ektheten. Sommeren 2015 var det særlig konkurranser som ble spredt rundt, og informasjonen svindlerne tilegner seg i slike saker selges gjerne videre til andre selskaper som vil utnytte opplysningene. Svindlerne har ofte til felles at sidene er relativt nye og inneholder lite informasjon, særlig med tanke på kontakt direkte til selskapet.
Altså: Ikke lik, kommenter og del slik som de oppfordrer til…. Hvis du vet at det er en svindel, rapporter det til Facebook.
(Kilde: Drammens Tidende, 19.juli 2015 – http://www.dt.no/nyhet/teknologi/har-du-blitt-lurt-av-dette-pa-facebook/s/5-57-137345)

 

Manipulerte bilder og virale saker

I den siste tiden, mens flyktninger fra Syria og andre konflikttruede landområder setter kursen mot trygghet i Europa, manipuleres bilder og historier for å støtte rasistiske og radikale synspunkt. Dette er med på å høyne konfliktnivået både i landene som mottar flyktninger og i landene de kommer fra, og det nører oppunder fremmedhat. Et godt eksempel på en slik sak ble omtalt i Dagbladets artikkel «Nei, dette bildet viser ikke Syria-flyktninger som angriper tysk politi med IS-flagg«. Her representerer Facebook og andre sosiale medier et problem, fordi det spres løgn og frykt når folk deler bildet ukritisk og uimotsagt.

Man kan f.eks. bruke Google bildesøk for å avsløre denne typen falske bilder, så når du fatter mistanke bør du gjøre en sjekk og rapportere hvis du finner at det er feilaktig;
– Åpne bildet/artikkelen
– Kopiere bildeadressen til bildet det gjelder ved å høyreklikke på det og velge «Kopier bildenettadressen».
– Gå til Google bildesøk og lim inn adressen til bildet
– Se over søkeresultatene, og gjør din vurdering på om bildet er falsk eller manipulert
– Rapporter innlegget og/eller personen som har spredd det opprinnelig til Facebook (trykk på pilen oppe til høyre på innlegget og velg Rapporter innlegg)

 

Les/se også disse artiklene

Faksimile Klikk.no artikkel - klikk på bildet for å gå til artikkelen
Faksimile Klikk.no artikkel – klikk på bildet for å gå til artikkelen

 

Bløff på Facebook (VGTV)

 

Foto: NBC, Xposurephotos / Facebook. Klikk på bildet for å lese artikkelen «Facebook-side manipulerer bilder av formfulle kjendiskvinner og slanker dem»

 


 

Man kommer langt med sunn fornuft og litt innebygget skepsis – og er du i tvil, så ikke spre møkka videre…

blogghilsen

One Comment

Jeg setter stor pris på din kommentar! Legg inn meldingen din her:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere liker dette: